האגודה לבריאות הציבור פועלת ב-30 השנים האחרונות במטרה לפתח ולספק מערך טיפולי מקצועי ומקיף לבוגרים (מגילאי 18+) המתמודדים עם התמכרויות על כל הרצף, מהתחלת שימוש ועד תלות והתמכרות.
מטרתנו לשפר את איכות החיים והתפקוד היום יומי, להשיב למכורים את היכולת לפעול בצורה עצמאית, לחזק את יכולתם להתמודד עם אתגרי החיים ולחברם מחדש לעצמם, למשפחותיהם, לעבודה ולקהילה.
חשוב לנו להבטיח שכל אדם שמחפש עזרה בתחום יוכל למצוא אותה במהירות וביעילות – עבור עצמו או מי מיקיריו ולהציע שלל תוכניות טיפול ושיקום מותאמות עבורכם.
אנחנו נוקטים בגישה רב-ממדית שכוללת את הרוח, הגוף והנפש ומעניקה טיפול משולב תרופתי ופסיכו-סוציאלי. מטרת העל שלנו עבורכם היא, לסייע לכם להפסיק את השימוש בחומר או בפעילות הממכרת, ולהשיבכם לתפקוד עצמאי ומשמעותי, כל אחד ואחת בהתאם ליכולותיכם ורצונותיכם.
התמכרות היא מצב המאופיין בשימוש כפייתי ובלתי נשלט בחומר מסוים או בהתנהגות, תוך כדי התעלמות מהשלכותיהם השליליות על האדם ועל הסובבים אותו. ההתמכרות יכולה להיות לחומרים פסיכו-אקטיביים כמו אלכוהול וסמים, או התנהגויות כמו הימורים או צריכת זנות.
התמכרות עלולה להובילה לירידה משמעותית ביכולת התפקודית, הזנחה של עבודה, לימודים, שעות פנאי, משפחה וכו', ולכן דורשת טיפול רב ממדי על מנת לאפשר לאדם לחזור לתפקוד תקין ולשפר את איכות חייו.
מצב בו האדם תלוי בתכשיר או בביצוע התנהגות לצורך השגת איזון פיזי ורגשי. במקרים רבים של פיתוח תלות בתכשיר מסוים האדם הנוטל את התכשיר באופן זמני מפתח סבילות אליו, ונאלץ להגדיל את המינון כדי להשיג את תחושת ההקלה שהתרגל אליה. ללא הגדלת מינון, עלולים להופיע תסמיני גמילה. כלומר, נוצרת תלות פיזיולוגית ורגשית בתכשיר אשר מאפשר לצמצם את תחושת הסבל. ללא הכוונה רפואית התלות עלולה להפוך להתמכרות.
התמכרות נובעת משילוב של מגוון גורמים המשפיעים זה על זה וכוללים בין היתר גורמים ביולוגיים, גנטיים, פסיכולוגיים, וסביבתיים.
כל אחד מהגורמים הללו יכול להשפיע לבדו או בשילוב עם גורמים אחרים, ויחד הם מסבירים מדוע כמה אנשים מפתחים התמכרויות בעוד שאחרים לא. חשוב לזכור כי התמכרות היא מחלה מורכבת, ולכן גישות הטיפול בה צריכות להיות רב-ממדיות ומותאמות אישית, כדי לספק את התמיכה הטובה ביותר למתמודדים.
הטיפול הרפואי כולל אבחון וטיפול של רופא נרקולוג, ייעוץ פסיכיאטרי במידת הצורך (הפנייה לפסיכיאטר בקהילה), מתן טיפול תרופתי באמצעות מתדון ובופרנורפין (סובקוסון פילם, סובלוקייד), בדיקות סקר לאיתור שימוש בסמים בשתן ובדיקות נוספות.
הגישות הטיפוליות עיקריות הן גישת מזעור הנזקים, גישה ביו-פסיכו-סוציאלית, ראיון מוטיבציוני, CBT – טיפול התנהגותי קוגינטיבי.
המרפאות לטיפול בהתמכרות למשככי כאבים מטפלות באמצעות הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בתחום (קו ראשון לטיפול בהתמכרות לאופיואידים בארץ ובעולם – טיפול תרופתי באמצעות בופרנורפין).