"הדבר המשמעותי ביותר שאנו יכולים להציע לאדם הוא להבין אותו באמת"
ד"ר קארל רוג'רס
קשת האתגרים הנפשיים רחבה ומורכבת. מתמודדי נפש רבים מסתובבים ביננו כשאצל חלקם האתגרים שקופים בעוד, שאצל אחרים המצוקה גלויה ונוכחת. מתוך הבנה עמוקה של המורכבות האישית והחברתית בהתמודדות עם אתגרים אלו, ומתוך המחויבות הערכית שלנו לקדם את בריאותו ואיכות חייו של כל אדם באשר הוא, יצרה האגודה לבריאות הציבור ערוצי סיוע למתמודדי נפש בהם היא מעניקה עזרה וטיפול לכ-1000 א.נשים מדי שנה.
השירות, הכולל מענה פרטני, חומל ומקצועי לכל אדם, ניתן במסגרת מחלקה לטיפול יום בנתניה, המהווה חלופה לאשפוז במצבי משבר חריפים הניתנים לטיפול מחוץ לכותלי בתי החולים, ובמסגרת מרפאה באופקים המעניקה מעטפת טיפולית רחבה למבוגרים.
הטיפול התרופתי כולל שימוש בתרופות הפועלות על מערכת העצבים המרכזית שמטרתן לשקם את האיזון הכימי במוח, שעשוי להיות מופר במצבים של דיכאון, חרדה, סכיזופרניה, והפרעות נפשיות אחרות. השימוש בטיפול תרופתי נעשה בהתאם להערכה רפואית מקיפה ובמעקב צמוד של רופא מומחה, כחלק מתוכנית טיפולית מקיפה שעשויה לכלול גם גישות טיפול נוספות כמו פסיכותרפיה, תמיכה חברתית והתערבויות התנהגותיות. תפקידו של הטיפול התרופתי הוא להקל על הסימפטומים, לשפר את תפקודיות המטופל ולאפשר לו לנהל את חייו.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא סוג של טיפול פסיכולוגי. השיטה מתבססת על הרעיון לפיו על מנת לסייע לאדם להתגבר על מצוקה וקושי רגשי יש צורך בשינוי בתפיסת המציאות, במקביל לשינוי בדפוסי ההתנהגות ו/או לימוד של התנהגויות חדשות.
CBT הוכח כיעיל במחקרים בטיפול בהפרעות שונות כגון דיכאון, הפרעת פאניקה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית והפרעות אישיות. בחלק מהמקרים הטיפול יעיל כטיפול בפני עצמו ובחלק כתוספת לטיפול תרופתי.
לטיפול מספר יתרונות בהשוואה לטיפול דינמי וטיפולים פסיכולוגים אחרים. מדובר בטיפול קצר מועד האורך בממוצע בין 3-6 חודשים. מדובר בשיטת טיפול מובנית, וממוקדת בבעיה ממנה סובל המטופל. המטפל אקטיבי בטיפול וכך גם המטופל שנדרש לעשות “שיעורי בית” –מטלות שונות לביצוע בסביבתו הטבעית. שעורי הבית מסייעים למטופל להפנים את הטיפול ולשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות, לתרגל אותם ולהכליל אותם בחיי היומיום. הכלים הפרקטיים שנרכשים בטיפול מסייעים לשמור על תוצאות ארוכות טווח. בחלק מההפרעות למשל בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית מחקרים מראים שהשיפור נשמר לאורך זמן ארוך יותר לאחר טיפול התנהגותי בהשוואה לטיפול תרופתי.
טיפול קוגניטיבי הוא שיטת טיפול המבוססת על ההנחה שבמקרים מסוימים דפוסי חשיבה מעוותים גורמים לקשיים רגשיים וכן משפיעים על ההתנהגות. הטיפול מתמקד בזיהוי דפוסי החשיבה הלקויים בזמן חוויות מסוימות או בסמוך להן, שינוי הפירוש שאנו נותנים למחשבות אלו והחלפתן במחשבות שמעצימות אותנו ויעילות יותר עבורנו. בשיטה זו ניתן למנוע את המצוקה והתגובות הקשות המתלוות לרוב למחשבות בעייתיות מסוג זה. בין מפתחי השיטה הפסיכולוגים אלברט אליס, ואהרון בק.
טיפול התנהגותי הוא טיפול פסיכולוגי המתבסס על תיאוריית הלמידה הביהביוריסטית שעקרונותיה המנחים הן התניות (התניה קלאסית והתניה אופרנטית). הטיפול חותר לשינוי דפוסי התנהגות מזיקים המובילים לחרדה והימנעות ופוגעים באיכות החיים ובתפקוד היומיומי, במקביל לחיזוק התנהגויות מועילות. במסגרת הטיפול משתמש המטפל במגוון טכניקות כגון “טיפול בחשיפה”. במסגרת טיפול זה נחשף המטופל בהדרגה ובפיקוח המטפל, למצבים אשר זוהו אצלו כמעוררי חרדה. המטופל מקבל כלים כדי ללמוד לשלוט בחרדה ולהתמודד עם המצבים המובילים אליה (למשל בעזרת תרגילי הרפיה, נשימות, תרגילי חשיבה ועוד). לעיתים יש שימוש בטכניקה של דחיית תגובה לחרדה המתעוררת. הטיפול הוא הדרגתי ומותאם ליכולתו של המטופל.
ב”בית רעים” מטפלים (רופאים, פסיכותרפיסטים) שהוכשרו בשיטת CBT והם בעלי ניסיון בטיפול בשיטה זו.
הטיפול הדיאלקטי-התנהגותי פותח בשנות ה-90 על ידי הפסיכולוגית ד”ר מרשה לינהאן. מטרת הטיפול לשפר את איכות חייהם של אנשים הסובלים מבעיות בויסות רגשי, במיוחד אנשים המאובחנים כסובלים מהפרעת אישיות גבולית. כיום, הטיפול נחקר ונמצא יעיל לטווח רחב של הפרעות אחרות הקשורות לקושי בויסות הרגשי כגון התמכרויות, הפרעות אכילה, הפרעה פוסט טראומטית ועוד. הטיפול מתאים למתבגרים ולמבוגרים כאחד והוא מורכב מפגישות פרטניות עם מטפל אישי ומפגישות טיפול קבוצתי ללימוד כישורי חיים ובמרבית המקרים גם הדרכה להורים וטיפול תרופתי כטיפולים נלווים. יעילותו של הטיפול הדיאלקטי-התנהגותי הוכחה במחקרים קליניים רבים. זהו הטיפול המומלץ ע”י איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי להפרעת אישיות גבולית.
ידוע כי רגשותינו משפיעים על התנהגותנו וכאשר רגשות אלו עזים במיוחד הם עשויים להביא אותנו לנהוג באופן בלתי יעיל, אשר פוגע ביחסינו הבין אישיים או בתפקודנו. אצל מרבית האנשים מופיעים רגשות אינטנסיביים כל כך רק לעיתים רחוקות, ואילו אצל חלק מן האנשים קיים קושי תמידי בוויסות הרגשי. קושי זה מתבטא ברגישות גבוהה לגירויים רגשיים אשר מביאה לעיתים לחוסר שליטה בהתנהגות, השפעה חזקה על מצב הרוח, על ההתנהגות וקושי בהרגעה עצמית.
הטיפול עוסק בחיזוק המוטיבציה לחיות, חיזוק המוטיבציה להמשיך בטיפול ושיפור איכות החיים על ידי שינוי דפוסי התנהגות, חשיבה ורגשות. הוא מורכב משלושה יסודות. הראשון, אסטרטגיות של קבלה, השאובות מעקרונות מן המזרח כגון mindfulness (קשיבות), ומעבירות מסר למטופל שרגשותיו וחוויותיו מובנים. השני, אסטרטגיות של שינוי, השאובות מהגישה הקוגניטיבית התנהגותית, המדגישות את הצורך לשנות אורחות חיים ודפוסי התנהגות על מנת להשיג איכות חיים טובה יותר. השלישי הוא הדיאלקטיקה המדגישה את האיזון והסינתזה בין הקבלה לשינוי על מנת לאפשר הסתכלות הוליסטית ולהפחית מהמורות בטיפול כגון נוקשות, ויכוחים ונקיטת עמדות מנוגדות ולאמץ השקפת עולם והתנהלות מאוזנות בכל תחומי החיים.
טיפול פסיכודינמי הוא שם כולל למשפחה שלמה של גישות טיפוליות שהמשותף להן הוא הדגש על היבטים לא מודעים בחיי נפש האדם. בבסיס הגישות הפסיכודינמיות עומדת ההנחה שהדינמיקה הפנימית מושפעת מהתנסויות התפתחותיות ובעיקר מאלו שהתרחשו בשלבי ההתפתחות הראשונים בתוך היחסים עם הדמויות המטפלות (הורים, משפחה). הדינמיקה הזו מתבטאת בדפוסי ההתמודדות עם מצבים ואירועי חיים המתרחשים בהווה. בטיפול הדינמי בוחנים את האופן בו דפוסים אלו התבססו על ידי התייחסות לחוויות מהעבר והתבוננות באופנים בהם הדפוסים שנוצרו משתקפים ומפעילים את האדם בהווה.
טיפול קבוצתי הוא אמצעי טיפול המותאם לטיפול בקשיים וצרכים שונים: קיים מגוון גדול של טיפולים קבוצתיים המתמקדים בבעיות ספציפיות (כהתמודדות עם הפרעות חרדה), משברים מסוימים, או נושאים רחבים יותר כשיפור מיומנויות בין אישיות וסיפוק בחיים. טיפולים קבוצתיים עשויים להועיל הן לאנשים הסובלים מהפרעות נפשיות והן לאנשים בריאים נפשית המתמודדים עם מורכבות החיים היומיומיים ו/או מעוניינים בלמידה וגדילה אישית. הטיפול הקבוצתי מתבסס על טכניקות וגישות טיפוליות דומות לאלו בהן נעשה שימוש בטיפול פרטני, אך מאפשר גם שימוש בטכניקות הייחודיות למסגרת הקבוצתית: האינטראקציות בין משתתפי הקבוצה השונים מאפשרות למטופל לבחון את דפוס יחסיו עם מגוון דמויות וללמוד מהתבוננות זו על מערכות יחסים, קשיים ודפוסי התנהגות וחשיבה המאפיינים אותו בחיי היום יום. כמו כן, המסגרת הקבוצתית עשויה לתרום לתחושת נורמליזציה ומסוגלות (“אני לא היחיד שמגיב בצורה כ”כ קשה”, “למרות מצבי, הצלחתי לתרום לאדם אחר”) וליצור רשת תמיכה רחבה.
ריפוי בעיסוק הוא מקצוע טיפולי העוסק בשיקום תפקוד האדם על כל מרכיביו. המרפא/ה בעיסוק, בשיתוף עם המטופל, מתייחס/ת להיבטים ולצרכים הפסיכולוגיים, הרוחניים, החברתיים והגופניים של הפרט בסביבות חייו השונות והשפעתם על אופי ורמת ביצועו בתחומי העיסוק השונים. כל שלבי הטיפול מתקיימים בשיתוף פעולה מלא עם המטופל ותוך התייחסות לצרכיו ולסדר העדיפויות שלו.
הטיפול כולל הערכה תפקודית, קביעת מטרות טיפול, בחירת פעילות מתאימה מתוך מגוון אמצעים וליווי להמשך תפקוד בקהילה.
טיפול באומנות הינו טיפול רגשי המתמקד בחיזוק האדם הסובל ממצוקות והפרעות נפשיות ומשתמש בכוחה המרפא של האמנות על מנת לאפשר לאדם להכיר את עצמו תוך טיפוח כוחות נפשיים, הגמשת דפוסי הגנה, וחיזוק כושר ההסתגלות של הפרט.
הטיפול באמנות משלב תיאוריות מסורתיות של פסיכותרפיה, טכניקות מתחום הפסיכולוגיה ותיאוריות הנוגעות לתהליכי יצירה ולמאפיינים השונים של חומרי האמנות והשימוש בהם. הטיפול באומנות מהווה אמצעי נוסף לביטוי רגשות, תכנים פנימיים וקונפליקטים ומשמש כאמצעי מטפל, כאשר מילים אינן מצליחות לתאר תחושות ורגשות.
הטיפול באומנות מעניק לתהליך וליצירה תפקיד מרכזי ועושה שימוש בשפת האומנות על מנת לאפשר לאדם להכיר את עצמו וזאת בסביבה בטוחה ותומכת. באמצעות טיפול באומנות מושגת תובנה, צמיחה והתקדמות אישית, תוך התמקדות בכוחות האדם.
מטרת הטיפול באמנות דומה למטרת כל טיפול פסיכותרפויטי: שיפור ושימור הבריאות הנפשית ואיכות החיים; אך בעוד טיפול פסיכולוגי מתמקד בתקשורת מילולית, הטיפולים השונים בהבעה ויצירה משתמשים בצורות אמנות שונות, כמו ציור, פיסול, קולאז’ ושיטות נוספות להבעה חזותית.
הטיפול באומנות ב”בית רעים” ניתן כטיפול קבוצתי ומתאים לכל אדם המגלה נכונות להתנסות באומנות ובחומרי אומנות וזאת ללא קשר לכשרון אומנותי או ניסיון קודם בתחום.
שיטת הטיפול באמצעות EMDR מוכחת כאחת השיטות היעילות והאפקטיביות להתמודדות עם מצבי דחק. השיטה מוכרת למעלה מ-30 שנה בארץ ובעולם ומשלבת גירוי דו צידי של המוח ע"י תנועות עיניים או באמצעים אחרים עם דמיון מודרך, הרפיה ועיבוד מחדש של חוויה מעוררת הדחק.
במחלקה לטיפול יום בבית רעים מטפל בכיר באמצעות EMDR עו"ס חיים נבון, מתמחה בשיטת הטיפול בשילוב כלים נוספים בהפחתה של עוצמות התגובה הרגשית ואפשרות חזרה לתפקוד.
הטיפול בחשיפה ממושכת (PE) הוא התערבות פסיכותרפויטית המיועדת לאנשים הסובלים מתסמונת פוסט טראומתית (המכונה בעברית הפרעת דחק בתר-חבלתית). זהו טיפול מובנה וממוקד ששייך למשפחת הטיפולים מהגישה הקוגניטיבית-התנהגותית. הוא אורך בין 8 ל- 14 פגישות בנות שעה וחצי הנערכות בתדירות של פעם או פעמיים בשבוע.
הטיפול מבוסס על ההבנה שמטופלים הסובלים מפוסט טראומה חווים את העולם כמקום מסוכן ואת עצמם כחסרי יכולת להתמודד עם האתגרים של החיים ועם הרגשות שלהם. על כן, הם נוטים להימנע ממחשבות, רגשות, ומצבים שקשורים לטראומה שעברו. הימנעות זו מביאה להקלה בטווח המיידי – כאשר נמנעים מגורם המעורר אי נוחות, החרדה יורדת ומרגישים יותר טוב, אולם, בטווח הארוך, נמצא שההימנעות הזו אינה מאפשרת לאדם להתגבר על הטראומה ולהמשיך הלאה, גורמת להצטמצמות גדלה והולכת של מרחב החיים הפיזי והרגשי ובכך למעשה משמרת את ההפרעה הפוסט טראומתית.
במהלך טיפול ה PE, המטופל לומד להתמודד עם זיכרונות, תחושות, רגשות ומצבים שקשורים לטראומה. במילים אחרות הוא לומד להפחית באופן הדרגתי את ההימנעות. ההתמודדות הזו, עוזרת לשנות את תפיסתו את עצמו ואת העולם ומפחיתה באופן משמעותי סימפטומים של פוסט טראומה כולל פלאשבקים, דיכאון, עצבנות וקשיים בשינה.
ה – PE הוא אחד הטיפולים המומלצים על ידי ארגוני בריאות ברחבי העולם למטופלים הסובלים מפוסט טראומה. יעילותו הודגמה במחקרים אשר הראו שכ – 80% מהמטופלים שסיימו את הטיפול, נעזרו בו והשיגו הפחתה משמעותית בסימפטומים הפוסט טראומתיים.
במרכזנו, מטפלים בעלי הכשרה וניסיון בטיפול ב – PE ואנו מציעים את הטיפול למי שנמצאו מתאימים להפיק ממנו תועלת.