environment

תבניות תזונה צמחוניות והסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת

ד"ר פליציה שטרן, PhD RD | 
16.12.2018

סרטן המעי הגס והחלחולת (colorectal cancer) הוא הגורם המוביל השני לתמותה ממחלות סרטן בארה"ב. תשומת לב רבה מוקדשת לשיפור סריקת (screening) המחלה והטיפול בה, אולם המטרה החשובה היא מניעה ראשונית באמצעות הורדת גורמי הסיכון למחלה. גורמים תזונתיים נחשבים כמקורות חשובים לגורמי סיכון ברי-שינוי. בין גורמים תזונתיים בעלי השפעה מוכחת על הסיכון למחלה מצויה צריכת בשר אדום, במיוחד מעובד שנקשרה לסיכון מוגבר, וצריכת מזונות המכילים סיבים תזונתיים שנקשרה לסיכון נמוך יותר למחלה. קשר אפשרי (probable) לסיכון נמוך יותר נמצא לגבי צריכת שום, חלב וסידן. עבור מוצרי מזון אחרים קיימת עדות מוגבלת לגבי הקשר לסיכון.

ניתן לצפות כי תבניות תזונה צמחוניות תהיינה קשורות בסיכון נמוך יותר לסרטן המעי הגס והחלחולת, כיון שהן אינן כוללות או כוללות מעט בשר אדום ובשר מעובד, וכמו כן הן עשירות יותר במוצרי מזון המכילים סיבים תזונתיים. בנוסף, דיאטות אלה נמצאו באופן עקבי כקשורות ב-BMI נמוך יותר, וקיימת עדות משכנעת כי השמנה מוגברת קשורה בסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס והחלחולת.

מחקרים ראשוניים מצאו כי תבניות תזונה צמחוניות קשורות בסיכון נמוך יותר להיארעות כלל מחלות הסרטן וסרטן מערכת העיכול. במחקר עוקבה פרוספקטיבי, Adventist Health Study 1, שנערך בכנסיות בקליפורניה בקרב אנשי כנסייה בשנים 1982-1976, צריכת בשר נמצאה כקשורה בסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס והחלחולת וצריכת קטניות, בסיכון נמוך יותר למחלה. במחקר עוקבה פרוספקטיבי, Adventist Health Study 2 (בין השנים 2002 לבין 2007), שהתפרסם ב-JAMA Internal Medicine, וכלל אחוז גבוה של צמחונים, שיערו החוקרים כי צריכת דיאטות צמחוניות תהא קשורה בירידה בסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת. המחקר, נערך בקרב כ-77,000 משתתפים שעמדו בקריטריונים – כגון לא היו חולים בסרטן, היו בגיל 25 ומעלה, לא היו חסרים פרטים בשאלונים וצריכת האנרגיה (קלוריות) לא הייתה נמוכה מ-500 קילוקלוריות או גבוהה מ-4,500  – מתוך כלל כ-96,000 משתתפי המחקר.

הערכה תזונתית נערכה בתחילת המחקר באמצעות שאלון תדירות צריכת מזונות בן 204 פריטי מזון, אשר תוּקף באמצעות שאלון שחזור צריכת מזון של 24 שעות שנערך במשך שלושה עד שבעה ימים.

ממצאים

במשך מעקב של כ-7 שנים בממוצע אירעו 490 מקרים חדשים של סרטן המעי הגס והחלחולת (380 מקרי סרטן המעי הגס ו-110 מקרי סרטן החלחולת). צמחונים היו בעלי BMI נמוך יותר, הייתה להם צריכה נמוכה יותר של שומן, שומן רווי, כלל בשר, בשר אדום ובשר מעובד, אבל היו בעלי צריכה גבוהה יותר של סיבים תזונתיים. לטבעונים (vegans) וחצי-צמחונים(semivegetarians)הייתה צריכה נמוכה יותר של סידן.

בהשוואה ללא-צמחונים, צמחונים נטו להיות מבוגרים יותר, בעלי השכלה גבוהה יותר, להיות פעילים יותר מבחינה גופנית, ולהשתמש בתוספי סידן (מלבד טבעונים), ונטו פחות לעשן אי-פעם, פחות לשתות אלכוהול, פחות לעבור בדיקת קולונוסקופיהאו סיגמואידוסקופיה2 (במיוחד טבעונים), פחות להשתמש באספירין או סטטינים, פחות להיות מטופלים נגד סוכרת בשנה האחרונה או לסבול מכיב פפטי.

קשרים בין תבניות דיאטה צמחוניות לבין סרטן המעי הגס והחלחולת

  1. בקרב הצמחונים בהשוואה ללא-צמחונים, הסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן המעי הגס בלבד וסרטן החלחולת בלבד המתוקננים לגיל, מגדר וגזע, היה נמוך באופן מובהק ב-22% וב-19% וב-29% (באופן בלתי מובהק), בהתאמה.
  2. גורמים מבלבלים משמעותיים היו קולונוסקופיה או סיגמואידוסקופיה ופעילות גופנית מתונה עד מאומצת, כשהשימוש בתבניות דיאטה צמחוניות הוריד את הסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת ב-31% ו-29%, בהתאמה, וכמו כן היסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס והחלחולת, אשר הגדילה את הסיכון ב-41%.
  3. בניתוח הנתונים על פי הקטגוריות השונות של צמחונות (ראה כתבה 'דיאטה צמחונית – השפעותיה הבריאותיות והדאגה לצריכת רכיבי תזונה מסויימים'):

      א. בהשוואה ללא צמחונים, הסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת בקרב צמחונים האוכלים דגים, בנוסף למזונות מהצומח (pescovegetarians), היה נמוך ב-43%; בקרב צמחונים האוכלים ביצים וחלב ומוצריו (Lacto-ovo vegetarians), הסיכון היה נמוך באופן בלתי מובהק ב-19%.

      ב. בהשוואה בין צמחונים האוכלים דגים, בנוסף למזונות מהצומח לבין יתר קטגוריות של צמחונים, בקרב טבעונים, צמחונים האוכלים ביצים וחלב ומוצריו ובקרב חצי-צמחונים, הסיכוןלסרטן המעי הגס והחלחולת היה נמוך ב-32%, ב-30% וב-38%, בהתאמה.

מסקנות החוקרים

באופן כלליממצאי המחקר מצביעים על קשר בין תבניות דיאטה צמחוניות (במיוחד דיאטה צמחונית הכוללת גם צריכת דגים בנוסף למזונות מהצומח) לבין סיכון נמוך יותר לסרטן המעי הגס והחלחולת.

 


קולונוסקופיה – בדיקה המשמשת לאיתור שינויים או הפרעות במעי הגס ופי הטבעת.

סיגמואידוסקופיה – בדיקה המשמשת לאיתור שינויים או הפרעות בחלק הסיגמואידי של המעי הגס (החלק האחרון דמוי ה-S של המעי הגס היורד) ובפי הטבעת.

תפריט נגישות