environment

צריכת מיץ פירות – המלצות חדשות של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים

ד"ר פליציה שטרן, PhD RD | 
02.01.2019

על פי מנהל התרופות והמזון האמריקאי (Food and Drug Administration – FDA) מיץ פירות יכול להיות מכונה מוצר, שהינו מיץ 100% פירות. מים הם המרכיב העיקרי של מיץ פירות והמרכיב המצוי ביותר הבא הוא פחמימות [11% (0.44 קילוקלוריות/מיליליטר) עד למעלה מ16% (0.64 קילוקלוריות/מיליליטר)]. חלב אם ותרכובות מזון לתינוקות מכילים 7% פחמימות. במיצי פירות כמות קטנה של חלבון ומינרלים. מיץ פירות אינו מכיל שומן וכולסטרול. הוא גם אינו מכיל סיבים תזונתיים, אלא אם כן, הוא מכיל את ציפת הפרי. הנחיות תזונתיות לאמריקאים (2015-2020 Dietary Guidelines for Americans), שפורסמו בשנת 2015, מתמקדות על מזונות בעלי צפיפות גבוהה של רכיבי תזונה. פירות הם אחד ממזונות המפתח בהנחיות אלה. פירות יחד עם ירקות מומלצים כדי לספק ויטמינים ומינרלים חיוניים, להוריד את הסיכון למחלות קרדיו-ווסקולריות (מחלות לב וכלי-הדם), להעניק הגנה פוטנציאלית נגד סרטן וכדי לרסן צריכה קלורית עודפת. למרות שיש לעודד צריכת פירות שלמים, מחצית מנות הפרי יכול להיות מסופק בצורת מיצי 100% פרי (לא משקאות פרי קלים). כוס מיץ 100% פרי הוא שווה ערך למנה אחת של פרי1. החיסרון של מיץ פירות הוא שהוא חסר את הסיבים התזונתיים שפרי שלם מכיל.

בפרסום מוקדם בסוף מאי 2017 ב-Pediatrics, האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (American Academy of Pediatrics – AAP) חוזרת וממליצה כי עד גיל כ-6 חודשים תינוקות יוזנו באופן בלעדי בחלב אם. אימהות שאינן יכולות להניק את תינוקותיהן או שאינן מעוניינות בכך, יכולות להשתמש בתרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל) כמקור תזונה מלא.

לא קיימת התוויה למתן מיץ פירות לתינוקות מתחת לגיל 6 חודשים. מתן מיץ פירות לפני הצגת מזון מוצק עלול ליצור מצב בו חלב אם או תמ"ל יוחלפו במיץ פירות, דבר העלול לגרום לירידה בצריכת חלבון, שומנים, ויטמינים ומינרלים, כמו ברזל, סידן ואבץ. יהא זה אופטימלי להימנע משימוש במיצי פירות לפני גיל שנה. אפשר לעודד תינוקות לאכול פירות מעוכים או מרוסקים. אחרי גיל שנה, ניתן להשתמש במיץ פירות כחלק מארוחה או כחטיף (snack). אין לתת את מיץ הפירות בלגימות לאורך היום או להשתמש בו כאמצעי להרגיע את התינוק.

פעוטות וילדים צעירים (בגילאי 6-1 שנים), צריכים להיות מעודדים לאכול פירות שלמים במקום מיצים. בקרב ילדים גדולים יותר ובני נוער (בגילאי 18-7 שנה) מיצי פירות מהווים בעיה קטנה יותר, כי הם צורכים פחות מיצי פירות.

מסקנות

1. מיצי פירות אינם מעניקים שום יתרונות תזונתיים עבור תינוקות בני פחות משנה.

2. מיצי פירות אינם מעניקים שום יתרונות תזונתיים על פני פירות שלמים עבור תינוקות וילדים, ואין להם כל תפקיד חיוני בתזונת ילדים בריאה ומאוזנת.

3. מיץ 100% פרי יכול להוות חלק בריא מתזונת ילדים מבוגרים יותר מגיל שנה, כאשר נצרך כחלק מתזונה מאוזנת היטב.

המלצות

1. בקרב פעוטות בגילאי 3-1 שנים צריכת מיצי פירות צריכה להיות מוגבלת ל-118 מיליליטר ליום [4 אונקיות נוזל (oz.)] לכל היותר.

2. בקרב ילדים בגילאי 6-4 שנים, צריכת מיצי פירות צריכה להיות מוגבלת ל-177-118 מיליליטר ליום [6-4 אונקיות נוזל (oz.)]

3. בקרב ילדים בגילאי 18-7 שנים, צריכת מיצי פירות צריכה להיות מוגבלת ל-237 מיליליטר ליום [8.0 אונקיות נוזל (oz.)] או 1 ספל מיץ מתוך 2.5-2 מנות הפרי המומלצות ליום.

 

 

 


1משקל מנת פרי – על פי הנחיות משרד הבריאות הישראלי (2015) נע בין 100 גרם לבין 370 גרם (תלוי בסוג הפרי).

http://www.health.gov.il/download/ng/N500-9.pdf

תפריט נגישות