אם שותים כל יום במשך שנה שתי כוסות משקה קל ממותק, כמות האנרגיה ממשקאות קלים מסתכמת בכ-82,000 קילוקלוריות השוות לתוספת משקל של כ-11 ק"ג (במידה שצריכת האנרגיה גבוהה מהוצאתה) כך הפכו משקאות אלו לאחד הגורמים המרכזיים למגיפת ההשמנה, ואיך ניתן למנוע את הנזק
בעולם המערבי הפכה מחלת ההשמנה למגיפה. לשתיית משקאות קלים תרומה נכבדת לסך צריכת האנרגיה (קלוריות) היומית הן של הילדים והנוער והן של האוכלוסייה המבוגרת. המשקאות הקלים המתוקים מספקים לגוף אנרגיה זמינה שמטעה ויוצרת תחושה של שובע רגעי. היא באה לרוב על חשבון משקאות ומזונות מזינים, וזאת בנוסף לתכולת הסוכרים הגבוהה המצויה בהם והמזיקה לבריאות. יתר על כן, העדר שובע ועליית רמות האינסולין בדם לאחר השתייה מביאים לאכילה, כך שבסופו של דבר צורכים יותר אנרגיה מהדרוש לגוף לצרכי קיומו ולפעילות היומיומית.
העלייה בשיעור ההשמנה נובעת לפחות בחלקה מעליה בצריכת אנרגיה שמקורה במשקאות קלים ממותקים. נתוני הסקר הלאומי האמריקאי מצביעים על עליה בצריכת קלוריות ממשקאות קלים מ-242 קק"ל ליום בשנים 1984-1994 ל-270 קק"ל ליום בתקופה 1999-2004. בשני מחקרים שהתפרסמו בביטאון של האיגוד האמריקאי לתזונה (Journal of the American Dietetic Association), על פי האחד מהם לילדות שצרכו משקאות קלים ממותקים בסוכר היה אחוז שומן, היקף מותניים ו-BMI לגיל גבוהים יותר מאשר באלו שלא שתו משקאות אלה, ועל פי המחקר השני, ילדות שהוגדרו כצרכניות משקאות קלים לעומת כאלה שנמנעו משתייתם, שתו פחות חלב וצרכו פחות רכיבי תזונה חיוניים (חלבון, סיבים, ויטמין D, סידן מגנזיום, זרחן ואשלגן).
הישראלים קונים כ-780 מיליון ליטר משקאות קלים בשנה. על פי סקר מב"ת[1] צעיר (כתות ז'-י"ב) בשנים 2003-2004, צריכת משקאות קלים בקרב הנוער הייתה כשתי כוסות (בסקרי מב"ת, ככוס נחשבת כמות של 250 מיליליטר) ליום, כלומר כ-225 קילוקלוריות ליום מקורם במשקאות קלים. על מנת לשרוף את הקלוריות הללו נחוצה הליכה בקצב מתון במשך יותר משעתיים. אם שותים כל יום במשך שנה שתי כוסות משקה קל ממותק, כמות האנרגיה ממשקאות קלים מסתכמת בכ-82,000 קילוקלוריות השוות לתוספת משקל של כ-11 ק"ג (במידה שצריכת האנרגיה גבוהה מהוצאתה).
בסקר שנערך על ידי ארגון הבריאות העולמי בשנים 2001/2002 ב-35 מדינות, לרבות ארה"ב, קנדה ומספר מדינות אירופה, דורגו ילדי ישראל בגיל 13 שנים במקום הראשון בצריכת משקאות קלים. כמחציתם (בנים 55%; בנות 49.2%) שותים כל יום משקה קל ממותק – משקה מוגז או מיץ ממותק – ומצויים בדרוג מעל לארה"ב (בנות 39.8%; בנים 47.1%), אנגליה (בנות 36%; בנים 45.3%), גרמניה (בנות 26%; בנים 37.7%), צרפת (בנות 25%; בנים 34.1%), איטליה (בנות 19.8%; בנים 28.9%), יוון (בנות 13.8%; בנים 24.6% ), ופינלנד (בנות 5.9%; בנים 11.3%). הסקר כלל גם גילאי 11 ו-15 שנים, כששיעור הצורכים בישראל היה הגבוה ביותר בגילאי 15.
על פי דו"ח משנת 2009 של מרכז המחקר והמידע של הכנסת ('השמנת יתר ועודף משקל – סקירת המצב בישראל'), כ-42% מכלל בני הנוער הישראלים בקבוצת הגיל 11–15 דיווחו על צריכת משקאות קלים לפחות פעם ביום. לצורך השוואה, הממוצע הבין-לאומי של צריכת משקאות קלים בקבוצת גיל זו הוא 26%. ידוע כי השמנה בילדות מעלה את הסיכון להשמנה בגיל מבוגר.
לשתיית משקאות קלים ממותקים השלכות בריאותיות. קיים קשר בין שתיית משקאות ממותקים בסוכר לבין עליה בשיעור ההשמנה והמחלות הכרוכות בה, ביניהן סוכרת, יתר לחץ דם, יתר שומנים וכולסטרול בדם, מחלות לב וכלי הדם ומספר סוגי סרטן. אנו עדים כיום לעליה, בקרב הילדים, בשיעור הסוכרת מטיפוס II ולחץ דם גבוה.
שתייה ממותקת עלולה להוות גם גורם סיכון עצמאי (ללא קשר להשמנה) למחלות שונות. בסקירה ב-Circulation, ביטאון האיגוד הלב האמריקאי (American Heart Association), נטען כי שתייה מרובה של משקאות ממותקים מעלה את העומס הגליקמי, המביא עם הזמן להתפתחות דלקת בכלי הדם המהווָה נדבך בהתפתחות טרשת העורקים, לתנגודת לאינסולין ולתִפקוד לקוי של הלבלב.
בהתאם למחקר, שהמתפרסם בכתב העת המדעי Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, שתייה קבועה של משקאות קלים עלולה להוות גורם סיכון עצמאי להתפתחות סרטן הלבלב. החוקרים מסבירים את הקשר בין משקאות ממותקים לסרטן הלבלב בהפרעות בהפרשת האינסולין בלבלב. עלייה כרונית ברמות הגלוקוז (סוכר) בדם בעקבות שתיית משקאות קלים, גורמת לתנגודת לאינסולין והפרשת יתר של אינסולין מהלבלב, דבר העלול להביא להתפתחות גידול סרטני.
גם השִניים סובלות משתיית משקאות קלים ממותקים. הסוכר המצוי בהם מפורק על ידי החיידקים בפה לחומצה הפוגעת באמייל השן שתפקידו להגן על השן, ומכאן הדרך להיווצרות חורים בשיניים קצרה.
לאור מגיפת ההשמנה, המליץ איגוד הלב האמריקאי, למרבית האוכלוסייה, לצרוך לא יותר מ-100 עד 150 קילוקלוריות (1 גרם סוכר שווה ערך ל-4 קילוקלוריות) ליום מסוכרים מוספים (added sugars). האיגוד הגדיר את המשקאות הקלים הממותקים כמקור העיקרי לסוכרים מוספים בדיאטה האמריקאית. לפי חוק הסימון התזונתי בישראל אין חובה לרשום בסימון התזונתי את כמות הסוכר הפשוט, אלא את כמות סך הפחמימות בלבד. לכן, כדי לדעת אם כמות הסוכר גבוהה, יש להסתכל ברשימת הרכיבים על גבי תווית המזון ולבדוק היכן ממוקם הסוכר ביחס לשאר הרכיבים. ככל שהוא ממוקם קרוב יותר לתחילת הרשימה, הדבר מעיד על כך שכמות הסוכר במשקה גבוהה למדי.
המלצות
-
עברו למים כמשקה העיקרי שלכם ואם קשה לכם אז:
– מהלו בהדרגה מיצים מבקבוקים במים.
– השתמשו בכמות קטנה יותר של תרכיז בהכנת משקה ממותק על בסיס מים.
-
השתמשו במשקאות קלים לעתים רחוקות ככל האפשר (לדוגמא, בזמן אירועים)
-
הרגילו את הילדים לשתות מים מגיל צעיר.
-
דרשו מהגננות להגיש לילדים מים בלבד ולא מים עם מיץ ממותק.
[1] מב"ת – מצב בריאות ותזונה.