במחקרים קודמים נמצא קשר בין רמות נמוכות מ-20 מיליגרם/מיליליטר (50 ננומול/ליטר) של ויטמין D אצל האם בזמן הריונה לבין גודל קטן לגיל הריון של הולד (infant small for gestational age – SGA), משקל נמוך של הילוד (low birth weight – LBW), לידה מוקדמת (preterm delivery) ואובדן הריון (pregnancy loss). כמו כן, מצאו 2 מחקרים פרוספקטיביים קשר בין רמות נמוכות יותר של ויטמין D לבין הפלה. אולם, שיעור ההפלות ב-2 המחקרים האלה היה נמוך באופן יחסי, מה שמצריך מחקר נוסף.
אף אחד מהמחקרים לא בדק את הקשר בין רמות ויטמין D בהריון מוקדם (early pregnancy) והריון מאוחר (late pregnancy) לבין התוצאים שהוזכרו לעיל. מחקר שבדי, שהתפרסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth, בדק את הקשר בין מצב ויטמין D בהריון מוקדם ומאוחר כמו גם בין שינוי ברמותיו במשך ההריון לבין SGA, LBW ולידה מוקדמת, וכמו כן בדק את הקשר בין מצב ויטמין D בהריון מוקדם לבין אובדן הריון.
נשים החל מהשבוע הרביעי להריונן גויסו בתקופת סתו 2013 ואביב 2014, בעת הרשמתן לאחת היחידות לטיפול טרום-לידתי. הקריטריון היחיד לאי-הכללה היה הריון בן יותר מ-16 שבועות. גיל הריון בעת הגיוס למחקר נקבע על ידי מחזור הווסת האחרון. גיל הריון בעת הלידה נקבע באמצעות הדמיית אולטרה-סאונד.
SGA- הוגדר כמשקל או אורך, בעת לידה, הנמוך ב-2 סטיות תקן מממוצע המתאים למגדר באוכלוסייה ספציפית.
LBW- הוגדר כמשקל בעת לידה הנמוך מ-2.5 ק"ג.
-לידה מוקדמת הוגדרה כלידה לפני השבוע ה-37 + ימים, כולל לידה ספונטנית ויזומה.
-אובדן הריון הוגדר כהפלה ספונטנית מהשבוע הרביעי להריון ומות העובר ברחם (intrauterine fetal death – IUFD).
-אובדן הריון מאוחר הוגדר כהפלה ספונטנית (spontaneous abortion) בהריון בן 14 שבועות + ימים ומעלה, כולל מות עובר ברחם.
–IUFD הוגדר כאובדן הריון בשבוע ה-22 ומעלה + ימים. אובדן הריון לפני השבוע ה-22 התבסס על דיווח-עצמי.
דגימות דם לבדיקת ויטמין D [25(OH)D] נלקחו מהאימהות לפני השבוע ה-16 (בעיקר בין השבוע ה-8 ל-12, טרימסטר ראשון, T1) ולאחר שבוע 31 (בעיקר בין השבוע ה-32 ל-35, טרימסטר שלישי, T3). ריכוזי ויטמין D סווגו ל-5 קטגוריות: (1) פחות מ-12 מיליליטר (פחות מ-30 ננומול/ליטר); (2) 12 עד פחות מ-20 ננוגרם/מיליליטר (49.9-30 ננמול/ליטר); (3) 20 עד פחות מ-30 ננוגרם/מיליליטר (74.9-50 ננומול/ליטר); (4) 30 עד פחות מ-40 ננוגרם/מיליליטר (75 עד פחות מ-99.9 ננומול/ליטר); (5) 40 ננוגרם/מיליליטר ומעלה (100 ננומול/ליטר ומעלה). קטגוריות אלו נבחרו כדי לבדוק אם – כמות לא מספקת של ויטמין D (20-12 ננוגרם/מליליטר), כמות מספקת (20 ננוגרם/ מיליליטר ומעלה) או רמה גבוהה (30 ננוגרם/מיליליטר ומעלה או 40 ננוגרם/מיליליטר ומעלה) – קשורות בתוצאי המחקר (SGA, LBW, לידה מוקדמת ואובדן הריון) בהשוואה למחסור בויטמין D (פחות מ-12 ננוגרם/מיליליטר).
המשתתפות מלאו שאלונים ביחס לאורח חיים, השכלה ומוצא (יבשת: צפון אירופה, מרכז אירופה, אמריקה, אסיה, אפריקה). נתוני ה-BMI ועונת ההתעברות נשלפו מתיקים רפואיים.
ממצאים
במחקר השתתפו כ-2050 נשים. משקל הלידה הממוצע של הילודים היה 3,542 גרם. גיל ההריון הממוצע בעת הלידה היה 280 יום. ריכוז ה-25(OH)D הממוצע של האם בטרימסטר הראשון להריון היה 25.6 ננוגרם/מיליליטר (64 ננמול/ליטר), ו-30 ננוגרם/מיליליטר (75 ננומול/ליטר), בטרימסטר השלישי. בטרימסטר הראשון ובטרימסטר השלישי ב-10% ול-9% מהנשים, בהתאמה, ריכוז ה-25(OH)D היה נמוך מ-12 ננוגרם/מיליליטר. בסך הכל 93 תינוקות (4.5%) נולדו קטנים לגיל הריון (SGA), כש-37 מהם היו במשקל נמוך לגיל הריון ו-56 היו קטנים באורך לגיל הריון. כמו כן, 58 תינוקות (2.8%) נולדו במשקל נמוך מ-2.5 ק"ג (LBW), ו-78 תינוקות (3.8%) נולדו לפני הזמן. מאלה שנולדו לפני הזמן, 10 נולדו לפני השבוע ה-31 להריון כך שלא נערכה לאם בדיקת הדם לויטמין D של הטרימסטר השלישי. מתוך אלה לאשה אחת היה בטרימסטר הראשון מחסור בויטמין D (פחות מ-12 ננוגרם/מיליליטר).
• לא נמצא קשר בין מחסור של האם בויטמין D בטרימסטר הראשון לבין SGA, LBW, לידה מוקדמת ואובדן הריון.
• בנשים בעלות רמות ויטמין D של 40 ננוגרם/מיליליטר ומעלה בטרימסטר השלישי להריון, הסיכון ל-SGA ול-LBW היה נמוך ב-68% וב-78%,בהתאמה, בהשוואה לנשים במחסור בויטמין D (פחות מ-12 ננוגרם למיליליטר).
• בנשים בעלות רמות ויטמין D של 20-12 ננוגרם/מיליליטר בטרימסטר השלישי להריון, הסיכון ל-LBW היה נמוך ב-93% בהשוואה לנשים במחסור בויטמין D (פחות מ-12 ננוגרם למיליליטר).
• לא נמצא קשר בין רמות ויטמין D בטרימסטר השלישי להריון לבין לידה מוקדמת.
• בהשוואה לנשים שהייתה להן עלייה גדולה, בין הטרימסטר הראשון לבין הטרימסטר השלישי, ברמות ויטמין D (12 ננוגרם/מיליליטר ומעלה), לנשים שהייתה להן ירידה ברמות הויטמין היה סיכון גדול פי 3.7 לתינוק במשקל נמוך או בעל אורך קטן לגיל ההריון (SGA).
• בהשוואה לנשים שהייתה להן עלייה גדולה, בין הטרימסטר הראשון לבין הטרימסטר השלישי, ברמות ויטמין D (12 ננוגרם/מיליליטר ומעלה), לנשים שהייתה להן ירידה ברמות הויטמין היה סיכון גדול פי 4.7 לתינוק במשקל לידה נמוך מ-2.5 ק"ג (LBW).
• בהשוואה לנשים שהייתה להן עלייה גדולה, בין הטרימסטר הראשון לבין הטרימסטר השלישי, ברמות ויטמין D (12 ננוגרם/מיליליטר ומעלה), לנשים שהייתה להן ירידה ברמות הויטמין היה סיכון גדול אך לא מובהק פי 2.9 ללידה מוקדמת וסיכון לא מובהק גדול פי כ-3 למשקל לידה נמוך (LBW).
• כלל אובדן הריון היה בשיעור של 4.7% , ושיעור אובדן הריון מאוחר (בשבוע 14 ומעלה) היה 1.5%.
• היו 9 מקרים של מות העובר בתוך הרחם בשבוע ה-22 ומעלה להריון.
• ככלל, רמות ויטמין D נמוכות כמשתנה רציף בטרימסטר הראשון להריון היו קשורות באובדן הריון.
• רמות ויטמין D נמוכות כמשתנה רציף בטרימסטר הראשון להריון היו קשורות במות עובר ברחם, ובנשים עם רמות ויטמין D נמוכות מ-12 ננוגרם/מיליליטר בטרימסטר הראשון להריון, הסיכון למות עובר ברחם היה גבוה פי 4.5.
מסקנת החוקרים
ממצאי המחקר מצביעים על כך שמצב ויטמין D של האם עשוי לשחק תפקיד בהריון בריא.