environment

מינוף ההנחיות לעליה במשקל במהלך ההריון

Keren | 
26.02.2019
מאת : דר' פליציה שטרן, PhD RD

נושא הבריאות חשוב לכל אחד מאיתנו. אם את בהריון או חושבת להיות בהריון בזמן הקרוב הנושא חשוב מאד. בשנת 2009 פירסם המכון האמריקאי לרפואה (Institute of medicine) הנחיות מעודכנות לעליה במשקל במהלך ההריון המגדילים את סיכוייך להריון בריא ותינוק בריא. ההודש (אוקטובר 2013), פורסמו הנחיות, אשר תפקידן למנף את  ההנחיות לעליה במשקל במהלך ההריון.

המסר החשוב ביותר של המכון האמריקאי לרפואה בהמלצותיו לנשים בהריון,  כבר בשנת 1990, הוא: "הגיעי למשקל בריא לפני כניסתך להריון". אולם, מאז שההמלצות פורסמו משקלן הממוצע של הנשים בגיל הפוריות עלה באופן משמעותי, עם שיעור גבוה יותר של נשים המוגדרות כבעלות עודף משקל מאשר כאלה המוגדרות כשמנות.

מהו הרעיון העומד מאחורי המסר של המכון האמריקאי לרפואה?  מצד אחד, שהטוב ביותר מבחינה בריאותית בעבור האשה זה לא להיות בעודף משקל לפני כניסתה להריון, כי אז הסיכוי נמוך יותר לסיבוכים, כמו יתר לחץ דם, בצקות וסוכרת הקשורים בהריון, וכמו כן סיכוי נמוך יותר לצורך בלידה בניתוח קיסרי, וכמובן גם הכי טוב עבור התינוק (ראה כתבה 'השפעת העלייה במשקל של האם במהלך ההריון על משקלו של הילד'). מצד שני, לנשים המצויות בתת- משקל לפני כניסתן להריון סיכון גבוה ללידה מוקדמת או ליילוד במשקל נמוך–  מצבים העלולים לגרום לבעיות בריאותיות לתינוק, כולל קשיי נשימה, בעיות בלב ובמערכת העיכול.

הדרך הטובה ביותר להשיג משקל בריא לפני כניסתך להריון הוא לאכול תזונה נבונה מאוזנת ומגוונת ולעסוק בפעילות גופנית. תזונה נבונה פרושה שכל רכיבי התזונה העיקריים (פחמימות, חלבונים ושומנים), מים, סיבים, ויטמינים ומינרלים מצויים במזונות בכמות המומלצת, וזאת כאשר ניזונים על פי ההנחיות של פירמידת המזון של משרד הבריאות.

למשקלך לפני כניסתך להריון יש אמנם השפעה על בריאותך במהלך ההריון ועל בריאות תינוקך, אבל זכרי, כי לא משנה מה משקלך לפני כניסתך להריון, חשוב מאד בכמה את עולה במשקל במהלך ההריון. מספר הקילוגרמים שעליך לעלות תלוי במשקלך לפני כניסתך להריון ובמדת התאמתו לגובהך (ראה טבלה מס' 1).

טבלה מס' 1: המלצות המכון האמריקאי לרפואה (2009) לעליה במשקל במהלך ההריון

משקל לפני ההריון

עליה מומלצת במשקל, ק"ג

תת-משקל  (BMI קטן מ-18.5)

12.5 – 18.0

תקין ( BMI24.9-18.5)

11.5 – 16.0

עודף משקל (BMI 29.9-25)

7.0 – 11.5

השמנה (BMI שווה או גדול מ-30)

5.0 – 9.0

BMI מחושב לפי הנוסחה: משקל בק"ג/גובה2 במטרים

הריון אינו תקופה מתאימה לעריכת דיאטה לירידה במשקל. לצורך התפתחות תקינה של העובר, במדה שהינך במשקל תקין או בתת-משקל, עליך לעלות כחצי קילוגרם לשבוע בטרימסטר השני והשלישי להריון, ובמדה שאת בעודף משקל או שמנה עליך לעלות כרבע קילוגרם לשבוע. אם את מצפה לתאומים, את יכולה לעלות במשקל יותר מהמפורט בטבלה מס' 1: אם הינך במשקל תקין –  17 עד 24.5 קילוגרם; אם את בעודף משקל –  14 עד 23 קילוגרם; ואם את שמנה – 11.5 עד 19 קילוגרם.

כיצד תשמרי על עליה מתונה במשקל במהלך ההריון  מספר המלצות:

  1. הקפידי על אכילת 3 ארוחות עיקריות מסודרות וביניהן ארוחות ביניים קטנות ובריאות, ואל תנשנשי מכל הבא ליד.
  2. אכלי  5  עד 9 מנות פרי וירק ביום, עם העדפה לירקות.
  3. אכלי  מוצרי חלב דלי שומן.
  4. המעיטי בצריכת חטיפים, ממתקים ומשקאות ממותקים.
  5. הגבילי צריכת סך השומן ביום ל-30% מסך צריכת האנרגיה (קלוריות).
  6. אכלי שומנים בריאים, כגון אלה שמקורם באגוזים, שמן קנולה ושמן זית.
  7. הקפידי על שתיית מים כמשקה העיקרי.
  8. בצעי פעילות גופנית בת חצי שעה ברוב ימות השבוע. רצוי להתאים את קצב ותדירות הפעילות הגופנית בהריון לזו שבצעת טרם ההיריון.

הנחיות לתזונה נבונה בזמן הריון תמצאי באתר משרד הבריאות.

תפריט נגישות