סוכרת מסוג 2 היא אחת המחלות הנפוצות ביותר ברחבי העולם, והיא קשורה בתחלואה ותמותה מוגברות. אחד מהגורמים ברי-השינוי בעל ההשפעה הגדולה ביותר הוא תזונה. לאחרונה, פורסמו מספר המלצות לגבי צריכת משקאות, כיון שהם יכולים להוות מקור לצריכת סוכר מוסף, ולכן לצריכה עודפת של קלוריות (ראה כתבה 'משקאות קלים ממותקים בסוכר'). הקשר הישיר בין צריכת משקאות ממותקים מספקי קלוריות, כמו משקאות קלים, לבין סוכרת מסוג 2 הוכח באופן נרחב, אולם לא הוכח קשר זה לגבי משקאות אחרים, כמו מיצי פירות, שנראה תלוי בסוג המשקה.
מחקר עוקבה פרוספקטיבי ספרדי, שהתפרסם פרסום מוקדם ב-Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, בדק את הקשר בין הסיכון היחסי לסוכרת מסוג 2 לבין 3 חשיפות: (1) החלפת מנה ליום של מיץ פירות (כל סוגי מיצי פירות; מיץ מבוקק, מיץ טרי, מיץ תפוזים טרי, או מיץ פירות טרי שאינו מתפוזים) במנה של מים; כמו כן החלפת מיץ מבוקק במיץ פירות טרי; (2) קטגוריות של צריכת המיצים שנבחנו; (3) אנרגיה (קלוריות) של מיצי הפירות.
במחקר השתתפו כ-17,500 משתתפים, כולם בוגרי אוניברסיטה ורובם עובדים במקצועות הבריאות. כל המשתתפים לא היו חולים בסוכרת מסוג 2 בתחילת המחקר. המחקר נערך במסגרת מחקר עוקבה פרוספקטיבי שהחל בשנת 1999. המידע על המשתתפים מתעדכן כל שנתיים.
הערכת צריכת המשקאות נערכה באמצעות שאלון תדירות צריכת מזונות (semi-quantitive food frequency questionnaire) מתוקף. השאלון כלל 3 פריטים לגבי מיצי פירות [(מיץ תפוזים טרי, מיץ פירות טרי שלא מתפוזים, ומיץ מבוקבק (bottled juice)[ ו-2 פריטים לגבי מים (מי ברז ומים מבוקבקים). גודל מנת משקה נקבע כ-200 מיליליטר. בתדירות הצריכה הייתה אפשרות לבחור בין 9 קטגוריות שנעו מ'אף פעם/כמעט אף פעם' עד 'למעלה מ-6 מנות ליום'. ערכים חסרים נרשמו כאי-צריכה. צריכה יומית נתקבלה על ידי הכפלת התדירות בגודל המנה. כל ניתוחי הנתונים בוצעו לגבי צריכת המשקאות בתחילת המחקר.
במהלך המעקב, המשתתפים דיווחו על אבחון סוכרת מסוג 2 על ידי רופא, ורופא אנדוקרינולוג אישר מקרים חדשים בהתאם לאגודה האמריקאית לסוכרת. השאלון כלל גם שאלות דמוגרפיות, שאלות על אורח החיים, נתונים אנתרופומטריים (גובה ומשקל) והיסטוריה רפואית.
ממצאים
בין המשתתפים שצרכו מיץ פירות טרי, צריכת מיץ תפוזים טרי הייתה גבוהה יותר מאשר צריכת מיץ פירות טרי שאינו מתפוזים. משתתפים אלו נטו להיות גברים, מבוגרים יותר, פעילים יותר מבחינה גופנית, דבקו יותר בתזונה ים-תיכונית (ראה כתבה 'דיאטה ים-תיכונית בבריאות וחולי – חלק א') וצריכת האנרגיה שלהם הייתה גבוהה יותר, במיוחד מפחמימות אך נמוכה יותר משומן ומחלבון. בקרב משתתפים אלה צריכת הסיבים התזונתיים, הפירות, האלכוהול, סוכר מוסף1 (added sugar) ומים הייתה גבוהה יותר. משתתפים מעטים יותר מבינם עישנו בהווה או בעבר והם אכלו פחות חטיפים בין הארוחות. במשך תקופת מעקב חציוני של כ-10 שנים, אירעו 142 מקרים חדשים של סוכרת מסוג 2.
קשרים בין צריכת המשקאות השונים לבין הסיכון היחסי לסוכרת מסוג 2 לאחר תקנון לגורמים מבלבלים2
1. החלפת מיץ מבוקבק במים הייתה קשורה בסיכון יחסי הנמוך ב-25% לסוכרת מסוג 2.
2. החלפת מיץ מבוקבק במיץ פירות טרי הייתה קשורה בסיכון יחסי הנמוך ב-35% לסוכרת מסוג 2.
3. החלפת מיץ מבוקבק במיץ תפוזים טרי הייתה קשורה בסיכון יחסי הנמוך ב-44% לסוכרת מסוג 2.
4. החלפת מיץ מבוקבק במיץ פירות שאינו מתפוזים לא נמצאה קשורה בסיכון יחסי לסוכרת מסוג 2.
לאחר תקנון לצריכת סוגים אחרים של מיצים:
1. החלפת מיץ מבוקבק במים הייתה קשורה באופן לא מובהק בסיכון יחסי הנמוך ב24% לסוכרת מסוג 2.
2. החלפת מיץ מבוקבק במיץ תפוזים טרי הייתה קשורה בסיכון יחסי הנמוך ב-49% לסוכרת מסוג 2.
קשרים בין צריכת מיץ מבוקבק לבין סוכרת מסוג 2
1. משתתפים שצרכו בתחילת המחקר למעלה משלוש מנות של מיץ מבוקבק ליום היו בסיכון יחסי הגבוה פי כ-8 לסוכרת מסוג 2 בהשוואה לאלו שלא שתו כלל מיץ מבוקבק.
2. כל עלייה במנה אחת ליום של מיץ מבוקבק קשורה בסיכון יחסי הגבוה ב-33% לסוכרת מסוג 2.
לא נמצא קשר בין אנרגיה ממקור מיץ פירות או ממיץ מבוקבק לבין סיכון יחסי לסוכרת מסוג 2.
מסקנות החוקרים
ממצאי המחקר מצביעים על כך שהחלפת מנה אחת של מיץ מבוקבק במים או במיץ פירות טרי, במיוחד מיץ תפוזים, קשורה באופן הפוך להיארעות סוכרת מסוג 2, ושכל מנה נוספת ליום של מיץ מבוקבק קשורה באופן ישיר בסיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2. להורדת צריכת מיץ מבוקבק על חשבון צריכת מים או מיץ פירות טרי תהיה כנראה תועלת בריאותית. החלפת צריכת מיץ מבוקבק במים או במיץ פירות טרי עשויה להוות אמצעי בהתמודדות עם מגיפת הסוכרת.
1סוכר מוסף (added sugar) ‒ כולל את כל הסוכרים המוספים למזון בזמן הכנת מזון ועיבודו (אולם אינו כולל סוכר המצוי באופן טבעי בפירות ובמיצי פירות): גלוקוז, סירופ גלוקוז או תערובת של פרוקטוז-גלוקוז, סירופ תירס, סירופ מייפל, HFCS, דבש, תמצית מאלט, דקסטרוז, מיצי פירות, לקטוז (סוכר חלב), מלטוז וסירופ מלטוז, דקסטרין ומלטודקסטרין; סוכרים מוספים מצויים במוצרי מזון, כגון משקאות ממותקים בסוכר, קינוחים המבוססים על דגניים, משקאות מפירות, קינוחי מוצרי חלב, ממתקים, דגני בוקר, לחמי שמרים.
2גורם מבלבל – גורם חיצוני הקשור באופן ישיר או באופן בלתי ישיר הן לגורם התלוי (הגורם הנחקר) והן לגורם הבלתי תלוי (הגורם המשפיע).