environment

דיאטות דלות פחמימות-עשירות בחלבון והיארעות מחלות לב וכלי הדם בנשים

ד"ר פליציה שטרן, PhD RD | 
06.12.2018

דיאטות דלות פחמימות-עשירות בחלבון, דוגמת דיאטת אטקינס, הפכו לפופולאריות בגלל השפעתן קצרת הטווח על הירידה במשקל, אולם הובעה דאגה לגבי שימוש ארוך טווח בדיאטה זו, העלולה להוות סיכון להתפתחות  מחלות קרדיו-ווָסקוּלריות (מחלות לב וכלי הדם).

במחקר עוקבה פרוספקטיבי ,Swedish Women's Lifestyle and Health Cohort, אשר התפרסם בעיתון החשוב BMJ, עקבו אחר כ-43,000 נשים (ללא רקע של מחלות לב וכלי הדם) במשך 15.7 שנים בממוצע. לנשים באזור אוּפְסָלָה נשלח בדואר שאלון למילוי עצמי והן נתבקשו למלאו ולהחזירו בדואר. השאלון כלל, בנוסף לשאלון תדירות צריכת מזונות, נתוני השכלה, נתוני גובה ומשקל, שאלות על אורח החיים (עישון, צריכת אלכוהול ופעילות גופנית) ושאלות לגבי היסטוריה של מחלות עיקריות, כולל יתר לחץ דם. תקופת התצפית חושבה החל מהכניסה למחקר בשנים 1991-1992 ועד להופעת אירוע ראשון של מחלה קרדיו-ווסקולרית. האירועים שנצפו היו מחלת לב איסכמית, אוטם מוחי, שטף דם במוח ומחלה של כלי הדם ההיקפיים או מוות ממחלה קרדיו-ווסקולרית ללא רקע קודם של מחלה כזו.

צריכת פחמימות דורגה מ-1 (צריכה גבוהה מאד) עד 10 (צריכה נמוכה מאד). צריכת חלבון דורגה מ-1 (צריכה נמוכה מאד) עד 10 (צריכה גבוהה מאד). ניקוד משולב של פחמימות-חלבון נע בין 2 (צריכה גבוהה מאד של פחמימות וצריכה נמוכה מאד של חלבון) לבין 20 (צריכה נמוכה מאד של פחמימות וצריכה גבוהה מאד של חלבון).

בתקופת המעקב נצפו 1,270 מקרים של אירועים קרדיו-ווסקולאריים. לאחר תִקנוּן לצריכת אנרגיה (קלוריות), שומן רווי ובלתי רווי ולמספר גורמי סיכון למחלות לב וכלי הדם (כמו השמנה, יתר לחץ דם ועישון), נמצא כי כל עליה בנקודה 1 של השילוב פחמימות-חלבון (שוות ערך לירידה ב-20 גרם בצריכה היומית של הפחמימות ועליה ב-5 גרם בצריכת החלבון) כרוכה בעליה של 5% באירועים קרדיו-ווסקולריים.

במאמר מערכת, המלווה את המאמר המוזכר לעיל, מציינת המחברת, כי דיאטות דלות פחמימות-עשירות בחלבון יכולות להיות סבירות מבחינה תזונתית,  אם מקור החלבון הוא בעיקרו מהצומח וצמצום צריכת הפחמימות נעשה לגבי פחמימות פשוטות (כמו סוכר) ופחמימות מלוטשות (כמו אורז לבן). אולם, הציבור אינו מודע בדרך כלל לכללים אלו ואינו נוהג על פיהם.

בדיאטות דלות פחמימות-עשירות בחלבון קיימת, לרוב, צריכה מוגבלת של דגנים מלאים, פירות וירקות עמילניים (כגון תפוחי אדמה, בטטה, דלעת ודלורית), וכתוצאה מכך, צריכה קטנה של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. בנוסף, תכולה גבוהה של חלבון, בדיאטות אלה, עלולה לבוא ממקור בשר אדום ובשר מעובד, וכתוצאה מכך, להכיל כמות גדולה של ברזל, כולסטרול ושומן רווי. רכיבי תזונה אלו נמצאו כקשורים לסיכון גבוה יותר למחלות קרדיו-ווסקולריות, כך שאין זה מפתיע, לפי דעתה של מחברת המאמר, שגורמים אלו נמצאו קשורים לשכיחות גבוהה יותר של תחלואה ותמותה בקרב הנשים השבדיות.

תפריט נגישות