מקורות המזון של חלבון והסיכוי לשבץ מוחי

מקורות המזון של חלבון והסיכוי לשבץ מוחי

מאת : ד"ר פליציה שטרן, PhD RD

במספר מאמרים דווח על הקשר בין צריכת בשר אדום (במיוחד בשר אדום מעובד) לבין מחלות כרוניות שונות, ביניהן מחלות לב וכלי הדם, סוכרת ומספר סוגי סרטן, וכמו כן תמותה מכל הסיבות, תמותה ממחלות לב וכלי הדם ותמותה מסרטן.

במחקר, שהתפרסם בחודש מרץ 2012 בעתון Stroke, נמצא קשר בין צריכת בשר אדום לבין שבץ מוחי. במחקר נערך מעקב, במשך 26 שנה, אחר אוכלוסיית מחקר האחיות (Nurses' Health Study), שכללה בתחילת המחקר כ-84,000 נשים בגילאים 30-55, ובמשך 20 שנה אחר אוכלוסיית מחקר הרופאים (Health Professionals Study), שכללה כ-43,000 גברים בגילאים 40-75.

במשך תקופת המעקב נרשמו, בגברים, סך 1397 מקרי שבץ מוחי (כולל 218 מקרי שטף דם במוח, 829 מקרי אוטם מוחי, ו-350 מקרי שבץ מוחי בלתי מוגדרים) ובנשים סך 2633 מקרי שבץ מוחי (כולל 475 מקרי שטף דם במוח, 1383 מקרי אוטם מוחי ו-775 מקרי שבץ מוחי בלתי מוגדרים).

על פי שאלונים תזונתיים של שחזור תדירות צריכת מזונות, חישבו החוקרים צריכה מצטברת ממוצעת של חלבון ממקורות מזון עיקריים: בשר אדום, בשר עוף ובשר הודו, דגים, חלב ומוצריו, ביצים, קטניות ואגוזים.

עיקרי הממצאים:

  1. צריכת בשר אדום גבוהה הייתה קשורה באורח חיים פחות בריא, הכולל שיעור גבוה יותר של עישון, שיעור נמוך יותר של פעילות גופנית, צריכה גדולה יותר של שומן טרנס וצריכה נמוכה יותר של ויטמין E  ומולטיויטמינים הן בקרב גברים והן בקרב נשים.
  2. צריכת בשר אדום גבוהה (חמישון עליון) הייתה קשורה בסיכון גבוה יותר לכלל שבץ מוחי (סיכון יחסי של 1.22 ביחס לחמישון התחתון של צריכה), לאחר תקנון לגורמי סיכון תזונתיים (כגון צריכת אנרגיה, סיבים תוספי ויטמין E ומולטיויטמינים) וגורמי סיכון לא תזונתיים (כגון עישון, BMI , הסטוריה משפחתית של מחלות לב וכלי הדם).
  3. צריכה גבוהה של עוף (חמישון עליון של צריכה) היתה קשורה בסיכון נמוך יותר לכלל שבץ מוחי (סיכון יחסי של 0.87 ביחס לחמישון התחתון של צריכה).
  4.  חלה ירידה מובהקת בסיכון לשבץ מוחי הן בגברים והן בנשים, אשר הקטינו את כמות הצריכה של בשר אדום מזו שנצרכה בתחילת המחקר.
  5. המרת צריכת מנה אחת (כ-140 גר') של בשר אדום במקור חלבון אחר הביאה לירידה בסיכון לשבץ מוחי: מנת עוף, ירידה של 27%; דגים ואגוזים, 17%; מוצרי חלב דלי שומן 11%.

*מסקנת החוקרים היא שנתן להוריד את שיעור השבץ המוחי על ידי הפחתת הצריכה של בשר אדום ושימוש במקורות אחרים של חלבון במקום בשר אדום.

כתיבת תגובה

פנייה למשרה באגודה לבריאות הציבור

[כוכבית * הינה שדה חובה]

קובץ קורות חיים בפורמט pdf או word. גודל מקסימלי 2MB.