מעקב בן ארבע שנים אחר משתתפי שלוש תוכניות התערבות תזונתית בנות שנתיים לירידה במשקל

מעקב בן ארבע שנים אחר משתתפי שלוש תוכניות התערבות תזונתית בנות שנתיים לירידה במשקל

מחקר המכונה DIRECT, שנערך בקריה למחקר גרעיני בדימונה והתפרסם בעתון הרפואי היוקרתי, New England Journal of Medicine, עקב אחר 322 עובדים (בגיל ממוצע 52 שנים) עם השמנה מתונה, BMI ממוצע של 31, אשר הוקצו לשלוש תוכניות דיאטה לירידה במשקל: 1. דיאטה ים-תיכונית מוגבלת בקלוריות עם הכמות הגבוהה ביותר של סיבים תזונתיים והיחס הגבוה ביותר בין חומצות שומן חד-בלתי רוויות לבין חומצות שומן רוויות; 2. דיאטה דלת שומן מוגבלת בקלוריות; 3. דיאטה דלת פחמימות לא מוגבלת בקלוריות, עם הכמות הקטנה ביותר של פחמימות והכמות הגבוהה ביותר של שומן, חלבון וכולסטרול.

דיאטה ים-תיכונית, המוגבלת בקלוריות והמכילה כמות מתונה של שומן, הייתה עשירה בירקות ודלה בבשר אדום, כאשר בשר עוף ודגים החליפו בשר בקר ובשר כבש. מסגרת הדיאטה הייתה 1500 קלריות ליום לנשים ו-1800 לגברים, כשהמטרה הייתה שלא יותר מ-35% מהקלוריות יבואו משומן; המקורות העיקריים של שומנים מוספים היו 30 עד 45 גרם שמן זית וחופן אגוזים (חמישה עד שבעה אגוזים, פחות מ-20 גרם) ליום.

דיאטה דלת שומן מוגבלת בקלוריות הייתה מבוססת על ההנחיות של איגוד הלב האמריקאי. מסגרת הדיאטה כללה צריכת 1500 קלוריות ליום לנשים ו-1800 קלוריות לגברים, כש-30% היו צריכים לבוא משומן ו-10% משומן רווי. צריכת הכולסטרול הייתה 300 מיליגרם ליום. המשתתפים הונחו להעדיף לאכול גרעינים דלי-שומן, ירקות, פירות וקטניות ולהגביל צריכת שומנים נוספים, ממתקים וחטיפים עתירי קלוריות.

דיאטה דלת פחמימות לא מוגבלת בקלוריות הייתה מבוססת על דיאטת אַטְקינס וסיפקה 20 גרם פחמימות ליום במשך החודשיים הראשונים לדיאטה, ולאחר מכן 120 גרם ליום לכל היותר. המשתתפים הונחו להעדיף שומן וחלבון ממקור צמחי ולהימנע משומן טרנס.

ממצאים לאחר שנתיים של ביצוע דיאטה

  1. בתום שנתיים 272 (85%) מהמשתתפים דבקו בתוכנית הדיאטה שהוקצתה להם.
  2. בקבוצת הדיאטה דלת השומן הירידה המוצעת במשקל הייתה 2.9 ק"ג, בקבוצת הדיאטה הים-תיכונית, 4.4 ק"ג ובדיאטה דלת פחמימות 4.7 ק"ג.
  3. שלושת הדיאטות הביאו לנסיגה בנפח הדופן של עורק התרדמה (carotid) בצוואר, שנבעה כנראה מירידה בלחץ הדם כתוצאה מירידה במשקל.

בתום שנתיים של תוכנית הדיאטה המשתתפים לא ידעו שיעקבו אחריהם במשך ארבע שנים נוספות, והם היו חופשיים לעשות ככל העולה על רוחם, אם כי הקפטריה המשיכה להגיש ארוחות מתאימות לשלוש הדיאטות, כך שהם יכלו, אם רצו, להמשיך לאכול על פי תוכנית הדיאטה שהוקצתה להם. בתום ארבע שנות מעקב נוספות אלה, נאספו נתוניהם של 259 משתתפים מהמחקר המקורי.

ממצאים לאחר ארבע שנות מעקב

  1. ששים ושבעה אחוז מהמשתתפים המשיכו לדבוק בדיאטה המקורית שלהם, 11% עברו לדיאטה אחרת ו-22% הפסיקו בכלל לשמור על דיאטה.
  2. המשתתפים בתוכניות הדיאטה דלת השומן ודלת הפחמימות העלו במשקל כמעט את כל המשקל שהם איבדו בזמן הדיאטה בת השנתיים, 2.7 ק"ג ו-4.1 ק"ג, בהתאמה. לעומת זאת, המשתתפים בדיאטה הים- תיכונית העלו במשקל רק 1.4 ק"ג. כך שבתום שש שנים, סך הכל הירידה הממוצעת במשקל עבור משתתפי תוכנית הדיאטה דלת השומן הייתה 0.6 ק"ג, עבור משתתפי תוכנית הדיאטה דלת הפחמימות, 1.7 ק"ג ובקרב משתתפי תוכנית הדיאטה הים-תיכונית, 3.1 ק"ג.
  3. רמות הכולסטרול ירדו באופן מובהק בשלוש תוכניות הדיאטה, אם כי הירידה הגדולה ביותר הייתה בקרב משתתפי תוכנית הדיאטה הים-תיכונית.
  4. הירידה הגדולה ביותר ביחס LDL ל-HDL חלה בקרב משתתפי הדיאטה דלת הפחמימות.
  5. רמות הטריגליצרידים ירדו בקרב משתתפי שלוש תוכניות הדיאטה.

מסקנת החוקרים

להתערבות תזונתית בת שנתיים במקום העבודה, הכוללת שינויים תזונתיים בריאים, השפעה מיטיבה לטווח ארוך, במיוחד בקרב המשתתפים בתוכנית הדיאטה הים-תיכונית ואלו המשתתפים בדיאטה דלת הפחמימות.

דעת מבקרים

כיון ששליש מהמשתתפים עברו לדיאטה אחרת או הפסיקו לשמור על דיאטה, קשה לקבוע איזו מהדיאטות היא הטובה ביותר.

כתיבת תגובה

Call Now Button

פנייה למשרה באגודה לבריאות הציבור

[כוכבית * הינה שדה חובה]

קובץ קורות חיים בפורמט pdf או word. גודל מקסימלי 2MB.