מה הקשר בין תזונה לבין קדחת השחת (אלרגיות עונתיות)?

מה הקשר בין תזונה לבין קדחת השחת (אלרגיות עונתיות)?

מחלת קדחת השחת (hay fever) היא סוג של אלרגיה לחלבון אבקת צמחים, הגורם לפעילות מוגברת של מערכת החיסון, אשר מצדה יוצרת נוגדנים כנגד חלבון זה.  גרגירי האבקה המיקרוסקופיים, אשר מרביתם נִשָאים ברוח באקראי, חודרים לריריות האף, לעיניים ולדרכי הנשימה ומעוררים, אצל אנשים אלרגיים, תגובה מטרידה וקשה. התסמינים האופייניים למחלה הם התעטשויות, נזלת, גירוד מטריד באף, עקצוץ בעיניים, ולעתים גם התקפי גַנַחַת (asthma). העונות של פיזור האבקה, כחלק מהתהליך הטבעי של הפריית הצמחים הן, בעיקר, אביב וסתו,  כך שקדחת השחת יכולה להופיע הן באביב והן בסתו, לפי סוגי האבקות שבאוויר. הצמחים שמעוררים את המחלה בישראל הם עצים (כגון ברוש, זית, אלון מצוי), דגניים, שהם צמחים עשבוניים (כגון דורת ארם-צובא ויבלית),  עשבים (כגון אמרנטוס, סרפד) ושיחים, שהבולט ביניהם הוא הלענה.

מסתבר שקיים קשר בין קדחת השחת לתסמונת אלרגית של הפה (oral allergy syndrome). כשליש מהאנשים הסובלים מאלרגיות עונתיות חווים גם תסמונת אלרגית של הפה. אנשים רבים אינם יודעים שקיימת תגובה צולבת זו, כאשר אותם החומרים הכימיים (חלבונים הקרויים profilins), הגורמים לקדחת השחת, עלולים לעורר תגובה למספר פירות וירקות חיים. יתר על כן, מרבית הרופאים, מלבד מומחים למחלות אלרגיות, אינם מודעים לקשר זה שבין אלרגיות עונתיות לבין תסמונת אלרגית של הפה.

בין התסמינים הטיפוסיים של התסמונת, עקצוץ או נפיחות בשפתיים,  בפה ובגרון. תסמינים אחרים כוללים גירויים בחניכיים, בעיניים ובאף. התסמינים של תסמונת זו לעתים רחוקות מסוכנים וכוללים שוק אנפילקטי[1], אשר אם לא מטופל בזמן, עלול להסתיים במוות.

ראוי לציין, שאדם הסובל מאלרגיה עונתית, ימשיך להיות רגיש לפירות וירקות מסוימים גם ללא נוכחות אבקת צמחים, כלומר כל פעם שיאכל פרי או ירק הגורם לרגישות. אם לא רוצים לוותר על פירות וירקות אהובים, ניתן לבשלם, כי  בישול משנה את מבנה החלבון והופך אותו לבלתי מזיק. קילוף הפרי או הירק עלול שלא לעזור, שכן החלבונים יכולים להימצא לא רק קרוב לקליפה, אלא בכל הפרי או הירק.

למרבה המזל, לא כל האנשים האלרגיים רגישים לכל הפירות והירקות, המכילים את החלבונים הקשורים בקדחת השחת. כך למשל, החלבון שבאבקת שיח הלענה קשור ברגישות למֶלון, בננה, גרעיני חמניות, קישוא ומלפפון; אבקת עשבים קשורה ברגישות לאפרסקים, סלרי, מלון, אבטיח, עגבניות, תפוזים וקיווי. רגישות אלרגית לעצים, כגון אלון מצוי, שַדָּר, קשורה ברגישות למספר רב של ירקות, פירות ואגוזים, כולל תפוחי אדמה, סלרי, אגוזי מלך, תפוחי עץ, אגסים, אפרסקים, דובדבנים ופירות גלעיניים אחרים. באנשים רגישים מאד עלולות להתנפח כפות הידיים מעצם קילוף תפוחי אדמה.

אכילה מרובה של פירות וירקות מומלצת ככלל לשמירה על בריאות טובה, אך אין זה המקרה בחלק מהאנשים הסובלים מאלרגיות עונתיות, אשר יתכן שצריכים להימנע מפירות וירקות מסוימים לאחר ברור רגישותם.

[1] שוק אנפילקטי – תגובה אלרגית פתאומית חמורה לחדירת חומר זר (חלבון המהווה אלרגן) ומאופיינת בירידה חדה בלחץ הדם, פריחה בעור (הגורמת לגרוד) בצורת תפיחות (urticaria), ובקשיי נשימה.

כתיבת תגובה

פנייה למשרה באגודה לבריאות הציבור

[כוכבית * הינה שדה חובה]

קובץ קורות חיים בפורמט pdf או word. גודל מקסימלי 2MB.