הקשר בין תזונה בריאה לבין הסיכון למחלות קרדיו-ווסקולריות (מחלות לב וכלי הדם) בקרב חולים בטיפול תרופתי למניעה שניונית

הקשר בין תזונה בריאה לבין הסיכון למחלות קרדיו-ווסקולריות (מחלות לב וכלי הדם) בקרב חולים בטיפול תרופתי למניעה שניונית

בהשוואה לאנשים בריאים, לחולים במחלות קרדיו-ווסקולריות ולחולי סוכרת סיכון מוגבר לארוע נוסף או לארועים קרדיו-ווסקולריים חדשים. תרופות מורידות ברבע את הסיכון לארועים קרדיו-ווסקולריים. מחקרים אפידמיולוגיים הצביעו על הקשר בין תזונה בריאה לבין סיכון נמוך יותר למחלות קרדיו-ווסקולריות בקרב אנשים ללא היסטוריה של מחלות אלה.

במסגרת שני ניסויים אקראיים מבוקרים וכפולי סמיות לבדיקת יעילותן של תרופות נוגדות יתר לחץ דם (לחץ דם גבוה) במניעה שניונית של מחלות קרדיו-ווסקולריות1, אשר ממצאיהם הובאו במאמר שהתפרסם בבטאון האיגוד האמריקאי למחלות לב,Circulation, נבדקה גם השפעת איכות התזונה על מחלות אלה.

המחקר נערך בלמעלה מ-30,000 משתתפים, בגיל ממוצע של 67 שנים, ב-733 מרכזים ב-40 מדינות (מדינות בצפון אמריקה, מדינות בדרום אמריקה, מדינות באירופה, אוסאטרליה, אסיה והמזרח התיכון)  עם רמת שכר בינונית וגבוהה. צריכת מזון הוערכה על ידי שאלון שחזור תדירות צריכת מזונות בן 20 שאלות לגבי מנהגי האכילה במשך 12 החודשים האחרונים. דיאטה 'בריאה' כללה צריכה גבוהה של פירות וירקות, דגנים מלאים, אגוזים ודגים ביחס לצריכת בשר וביצים. על מנת להעריך את איכות הדיאטה על בסיס נתוני השאלון התזונתי, השתמשו החוקרים בשני אינדקסים: א. דרוג של סיכון הדיאטה (Diet Risk Score); ב. אינדקס אלטרנטיבי של אכילה בריאה (Alternative Healthy Eating Index).

במשך מעקב של 56 חודשים היו 5,190 ארועים, שכללו מוות ממחלה קרדיו-ווסקולרית, התקף לב, שבץ מוחי או אי-ספיקת לב מגודש.

ממצאים עיקריים

משתתפים שאכלו דיאטה 'בריאה' יותר היו מבוגרים יותר, נטו פחות לעשן, שתו יותר אלכוהול, היו פעילים יותר והיו בעלי BMI  נמוך יותר מאשר משתתפים שאכלו דיאטה 'לא-בריאה'. מידת הקפדנות בצריכת תרופות והשינויים במשקל היו זהים בכל דרגות איכות הדיאטה.

נמצא קשר הפוך בין איכות הדיאטה לבין הסיכון לארועים קרדיו-ווסקולריים:

1. לאחר תקנון למספר גורמי סיכון, כגון BMI, לחץ דם והקצאה לסוג התרופה נגד לחץ דם, לחולים בחמישון העליון של איכות הדיאטה (הדיאטה הבריאה ביותר) היה סיכון נמוך ב-22% לארועים קרדיו-ווסקולריים בהשוואה לחולים בחמישון התחתון של איכות הדיאטה (הדיאטה הלא-בריאה ביותר).

2. לאחר הוצאה מהניתוח הסטטיסטי של גורמים מתווכים פוטנציאליים של השפעה תזונתית על הסיכון לארועים קרדיו-ווסקולריים (כגון BMI, היחס בין היקף מותניים להיקף יריכיים, יתר לחץ דם, היסטוריה של סוכרת ושבץ מוחי) לחולים בחמישון העליון של איכות הדיאטה בהשוואה לחמישון התחתון של איכות הדיאטה היה:

א. סיכון נמוך יותר ב-24% לארועים קרדיו-ווסקולריים.

ב. סיכון נמוך יותר ב-37% למוות ממחלה קרדיו-ווסקולרית.

ג. סיכון נמוך יותר ב-15% להתקף לב.

ד. סיכון נמוך יותר ב-33% לאי-ספיקת לב מגודש.

ה. סיכון נמוך יותר ב-19% לשבץ מוחי. הקשר ההפוך בין איכות הדיאטה לבין שבץ מוחי היה מובהק רק לגבי שבץ מוחי איסכמי (אוטם מוחי) ולא לגבי שטף דם במוח.

3. הסיכון לארועים קרדיו-ווסקולריים היה נמוך יותר בחמישון העליון של איכות הדיאטה בהשוואה לחמישון התחתון של איכות הדיאטה הן במדינות עם רמת הכנסה בינונית והן באלה עם רמת הכנסה גבוהה.

מסקנת החוקרים

לאיכות התזונה חשיבות גם בקרב חולים המקבלים טיפול תרופתי למניעה שניונית של מחלות קרדיו-ווסקולריות. לדיאטה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזים ודגים השפעה מגנה נוספת במטופלים, שנוטלים אספירין, תרופות נוגדות יתר לחץ דם ותרופות להורדת כולסטרול – למניעת הישנות ארועים קרדיו-ווסקולריים או מניעת ארועים חדשים. החוקרים מעודדים את הרופאים המטפלים להדגיש בפני החולים את חשיבות שיפור איכות התזונה שלהם מעבר לטיפול התרופתי להורדת הסיכון של הישנות ארועים קרדיו-ווסקולריים.

תגובת מתאמת תזונה קלינית ממרכז לטיפול בסרטן בקונטיקט (שלא הייתה מעורבת במחקר) – "טעות נפוצה היא שתרופות יפתרו את כל הבעיות במחי יד. התרופות נותנות בידי החולים תחושה של הגנה ובטחון. פעמים הרופאים אינם מדגישים את חשיבות השינויים באורח החיים. לכן, החולים נוטים להתעלם מעקרונות תזונה נבונה ומפעילות גופנית. במציאות למה שאנשים אוכלים יש השפעה עצומה על הבריאות. גם אם מישהו לוקח תרופות ובו בזמן אוכל הרבה מזונות לא בריאים, כמו שומן רווי ושומן טרנס, מזון מהיר (junk foods), בשר אדום ובשר מעובד, הוא עדיין יביא ל"חורבן" בגופו – התהוות דלקת (המוכרת כיום, בין היתר, כבעלת תפקיד מכריע בהתהוות טרשת העורקים), הפרעות בסוכר ואינסולין והחמרה של מחלות לב וכלי הדם. אנחנו צריכים להחשיב את המזון כתרופה ולדבוק במזון בריא, כפי שאנו נוטלים את התרופות".


1מניעה שניונית – טיפול בחולים עם היסטוריה של מחלות לב וכלי הדם.

כתיבת תגובה

פנייה למשרה באגודה לבריאות הציבור

[כוכבית * הינה שדה חובה]

קובץ קורות חיים בפורמט pdf או word. גודל מקסימלי 2MB.