הניקי תינוקך להנאה ולבריאות

להנקה יתרונות רבים: חלב האם תורם לפחות תחלואה בקרב התינוקות, הוכח כיעיל נגד אלרגיות ואף מקטין הסיכוי למוות בעריסה. על יתרונותיה הרבים של ההנקה

מאת : ד"ר פליציה שטרן, RD, PhD

מתחילת הווייתו של האדם התבססה הזנת התינוק על הנקה. תיעוד היסטורי של הנקה בחברות שבטיות הינו נדיר, שכן נחשבה פעולה זו כבסיסית, טבעית וברורה מאליה. הציורים הראשונים של נשים מניקות התגלו על כלי חרס רבים אשר נמצאו באסיה התיכונה ובמצרים ותוארכו לסביבות 3000 לפני הספירה. ריבוי הכלים שנמצאו מדגיש את altהחשיבות שייחסו תרבויות אלו להנקה. התיעודים המקצועיים הראשונים נכתבו בתקופות יוון העתיקה והאימפריה הרומאית, בהם ערכו אנשי רפואה, כגון היפוקרטס, סורנוס וגאלן תצפיות על הנקה. באותה תקופה נמשכה ההנקה בממוצע 3-4 שנים, כך שהנקה ארוכת טווח נחשבה כסימן לחברות מפותחות. משחר הציוויליזציה העסיקו משפחות עשירות נשים מיניקות. עדות לכך מצויה בספר 'שמות' בבקשתה של בת-פרעה כי יניקו את משה.

משך מאות בשנים הזנה מלאכותית הייתה קשורה בשיעור תמותה גבוה. סורנוס, רופא רומאי מהמאה השנייה לספירה, ביקר בכתביו את המעבר להזנה מלאכותית בשלבים מוקדמים מדי בחיי התינוק. סר הנס סלון (Sloan) דווח שבשנת 1660 היה שיעור תמותת התינוקות בבריטניה בקרב אלה שינקו רק 19% לעומת 54% בקרב אלה שלא ינקו.

ממצאי סקר לאומי, שערך משרד הבריאות בשנים 1979-1981, מעידים כי כ-80% מהנשים היהודיות וכמעט 100% מהנשים הלא-יהודיות החלו בהנקה בבתי החולים לאחר הלידה. על פי סקר הנקה לאומי ראשון, שנערך בין השנים 2000 לבין 2001 בקרב 1033 נשים (619 יהודיות ו-414 ערביות) שילדו בין השנים 1998 ל-1999, החלו 87% מכלל האמהות להניק את תינוקותיהן לאחר הלידה ומשך ההנקה הממוצע (בלעדי וחלקי) היה בקרב היהודיות כ-26 שבועות ובקרב הערביות, כ-37 שבועות.

להנקה יתרונות רבים בעבור התינוק והאם כאחד.

יתרונות ההנקה עבור התינוק

1. יתרון תזונתי – חלב-אם מכיל את כל רכיבי התזונה החיוניים ומותאם לשלב ההתפתחותי של מערכת העיכול של התינוק. הרכב חלב האם דינמי ומשתנה תוך כדי ההנקה ומשכה. בהשוואה לתמ"ל[1], בחלב אם שורה של רכיבים חיוניים שלא מצויים בתמ"ל או שתכולתם שונה מזו שבחלב אם (טבלה 1). בין הרכיבים, שתמ"ל אינה מכילה, נמנים אנזימי עיכול של שומנים ופחמימות (אשר מפצים חלקית על אי-יכולתו של לבלב הילוד להפריש אנזימים אלה).

2. שמירה על גדילה תקינה –  מוסכם שגדילת תינוקות יונקים צריכה להוות את התקן לגדילה תקינה של תינוקות בכלל. על פי עקומות גדילה המתבססות על גדילת תינוקות שאינם יונקים, קצב הגדילה האיטי יותר של תינוק יונק, בריא ומשגשג לעומת תינוקות שהוזנו בתמ"ל (או שינקו פחות משלושה  חודשים) מתפרש בטעות כ-'גדילה לא יציבה' או כ'גדילה לא תקינה', דבר העלול לגרום למעקב שאינו הכרחי, לדאגה מיותרת בקרב ההורים ולהפסקת ההנקה.

טבלה 1. הרכב חלב-אם לעומת הרכב תמ"ל מוכן

רכיב תזונה

חלב אם

תמ"ל

אנרגיה, קק"ל ל-100 מיליליטר

75 - 67

68 - 66

 

גרם ל-100 מיליליטר

חומר יבש

12.5

13

חלבון

1.3 - 1.05

1.5

         קזאין

0.4 - 0.2

1.27

         חלבון מי גבינה (whey)

0.7

0.28

            אלבומין הסרום

0.05

 

            אלפא-לקטאלבומין

0.3 - 0.2

 

            לקטופרין

0.2

 

IgA             

0.2 - 0.1

 

IgG             

0.001

 

            ביטא-לקטאלבומין

-

 

            ליזוזים

0.05 - 0.04

 

           חנקן ממקור לא חלבוני

0.03

 

           חומצות אמינו חופשיות

0.03

0.015 - 0.008

           טאורין

0.00375

0.0084 - 0.00145

פחמימות

7.7 – 6.9

7.5

     לקטוז

7.3 - 7.0

7.5

     אוליגוסוכרים

1.2 - 0.5

 

     חומצה סיאלית

0.06

 

שומנים

4.4 - 3.9

3.6 - 3.5

     שומן רווי

1.8

1.55

     שומן חד בלתי רווי

1.6

1.29

     שומן רב בלתי רווי

0.45

0.75 - 0.68

     פוספוליפידים

0.04

 

    כולסטרול

0.014

0.0006 - 0.00027

מינרלים

מיליגרם ל-100 מיליליטר

 סידן

33

56

 זרחן

14

41 - 33

 נתרן

17

21 - 19

 אשלגן

51

80 - 56

 מגנזיום

4

5

 ברזל

0.05

0.46

 אבץ

0.17

0.5

 מנגן

0.026

0.005

 נחושת

0.052

0.050

ויטמינים

מיקרוגרם ל-100 מיליליטר

ויטמין A

75 - 20

60 - 200

ויטמין D

0.04 - 0.03

1 - 0.06

ויטמין E

900 - 200

1300

תיאמין (B1)

14

50

ריבופלבין (B2)

36

100

ויטמין 6B

11

100 - 50

ויטמין C

5000

8000 - 7500

ניאצין

200 - 170

800

חומצה פנטותנית

220

400

ביוטין

0.7

1.9

ויטמין B12

0.045

0.15

חומצה פולית

5

9

כולין

21000 - 16000

8000


3. ירידה בשיעורי תחלואה והיארעות זיהומים – בחלב אם מצויים אימונוגלובולינים (כגון IgA, IgG) הפועלים כנוגדנים. הנוגדנים מגנים מפני נגיפים וחיידקים, כולל סטרפטוקוקוס, דלקת ריאות, נגיפים גורמי פוליו, וכן מפני E. Coli, המהווה גורם שכיח לזיהומי מעיים. ביילוד ייצור זעום של אימונוגלובולינים. הם מועברים לתינוק בחלב ומצמצמים את הידבקותו במחלות. בנוסף, חלב האם מכיל תאים שמרביתם (80%) מקרופאג'ים[2] הפועלים כנגד חיידקים, פטריות ונגיפים במערכת העיכול של התינוק. חלב-אם, שהתינוק יונק היישר מהשד, הינו סטרילי ואינו מזוהם על ידי מים או בקבוקים. נמצא כי הנקה בלעדית במשך ששת החודשים הראשונים קשורה בירידה בהיארעות זיהומים במערכת העיכול, במערכת הנשימה, בדרכי השתן ובאוזן התיכונה. כמו כן, נמצא כי הנקה מורידה את שכיחות המחלות האוטואימוניות, קרון וקוליטיס, וכן סוכרת התלויה באינסולין (מסוג 1) בילדים בעלי נטייה גנטית לפתח את המחלה.

4. מניעת תסמונת 'מוות בעריסה' – מספר מחקרים מצביעים על כך שחלב-אם מקטין את שכיחות תסמונת זו, למרות שלא הוכח עדיין הקשר הסיבתי ביניהם.

5. מניעת אלרגיות – הנקה מגינה בפני התפתחות אלרגיות ואסתמה. במחקרים שנעשו על תינוקות בעלי סיכון מוגבר, בשל היסטוריה משפחתית חיובית (הורה אחד או יותר, או אח/ות שפיתחו מחלה אטופית[3]), הנקה בלעדית, שנמשכה לפחות 4 חודשים, הגנה בפני מחלות אטופיות. 

6. שיפור ההתפתחות הקוגניטיבית
– ממצאי מחקרי עוקבה מורים על כך שהציון הממוצע של ההתפתחות הקוגניטיבית בקבוצות ילדים שקיבלו חלב-אם, גבוה יותר מאלה שהוזנו בתמ"ל, באותם תנאים, על אף שהמנגנון אינו ידוע. 

7. מניעת התפתחות השמנה – הנקה עשויה להוריד את הסיכון להתפתחות השמנה. ככל שתקופת ההנקה ארוכה יותר, הסיכון להתפתחות עודף משקל קטן.

8. שיכוך כאבים – בחלב-אם חומרים משככי-כאב, אנדורפינים, המרגיעים את התינוק הבוכה בשל כאבים או בשל סיבות אחרות.                                                                                                                                                                                                                                                                 

יתרונות ההנקה עבור האם

1.       מסייעת לכיווץ הרחם ולהקטנת הדימום שלאחר הלידה באמצעות ההורמון אוקסיטוצין, המופרש במהלך תהליך היניקה.

2.       מעכבת ביוץ ועל ידי כך מפחיתה את הסיכוי להיריון כל עוד נמשכת ההנקה.

3.       מקטינה את הסיכון לסרטן השחלות, לסרטן השד ולאוסטאופורוזיס שלאחר הפסקת הווסת.

4.       מסייעת לירידה במשקל בשל הוצאת האנרגיה הגבוהה לייצור החלב.

5.       מהווה חיסכון כלכלי, חלב-אם זול מכל תחליפיו.

6.       אינה דורשת הכנה מיוחדת כמו הכנת תמ"ל, כי חלב-אם זמין בכל עת.

7.       תורמת ליצירת קשר בלתי אמצעי בין האם לתינוקה ומהווה את הביטוי הראשוני להורות.

על פי מדריך הזנת התינוק שפורסם במאי 2009, מומלץ להניק לפחות במשך חצי שנה. בשונה מההנחיות הקודמות, שדברו  על הנקה מלאה ובלעדית ללא כל תוספת במשך תקופה זו, מומלץ על פי ההנחיות הנוכחיות לתת לתינוק לטעום (כ- 4 כפיות ליום) מוצקים כבר מגיל ארבעה חודשים. בעבר נטו לחשוב כי דחייה במתן מוצקים עשויה למנוע הופעת אלרגיות. כיום סבורים שדווקא חשיפה מוקדמת - במקביל להנקה – עשויה להוות הגנה מסויימת בפני אלרגיות.


[1] תמ"ל - תרכובות מזון לתינוקות.

[2] מקרופאג' – תא בלען גדול המצוי ברקמת חיבור, במח העצם, בטחול,  בקשרי לימפה, בכבד, מתחת לעור ובמערכת העצבים המרכזית ומסלק חיידקים וגופים זרים אחרים מהדם ומהרקמות.

[3] אלרגיה אטופית - צורה של אלרגיה בה התגובה של רגישות יתר מופיעה הרחק מאזור המגע עם החומר הגורם לאלרגיה. לדוגמא, מזון שנבלע עלול לגרום לתגובה בעור בצורת פריחה אדומה.

הכותבת מנהלת תחום תזונה נבונה, האגודה לבריאות הציבור

Share